Böbrek Taşlarınız Varsa Hangi Yiyecekleri Yenir?

gıdalar-kötü-yemek-böbrek taşları
Böbrek taşlarından muzdarip insanlar, böbrek taşı oluşumuna neden olan hayvan proteinlerini, sodyumdaki yiyecekleri ve oksalat veya fosfattaki yiyecekleri sınırlamalıdır, çünkü böbrek taşı oluşumuna yol açar. Hastaların bu yiyecekleri diyetlerinden çıkarmaları veya alımlarını azaltmaları gerekebilir.
Yumurtalar, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve kırmızı et, potansiyel olarak böbrek taşlarına neden olan ürik asit seviyelerini yükselten hayvansal protein kaynaklarıdır. Protein içeriği yüksek diyetler vücuttaki sitrat depolarını da azaltır. Sitrat, idrardaki taş oluşumunu engelleyen maddedir. Düzenli olarak taşlardan muzdarip insanlar, her gün bir iskambil kağıt destesi büyüklüğünde bir parçadan daha fazla et tüketmemelidir, Harvard Tıp Fakültesi'ne tavsiye eder.
Kolalar fosfat doludur ve çikolata, pancar, ravent, ıspanak, birçok fındık ve çay oksalatta yüksektir. Bu maddelerin her ikisi de zamanla böbrek taşlarına katkıda bulunur. Zaten böbrek taşı olan kişiler bu yiyeceklerden uzak durmalı ya da daha az tüketmelidir. Toplam sodyum alımının günde 2.300 miligram (veya böbrek taşı geçmişi olan insanlar için 1.500 miligram) ile sınırlandırılması, Harvard Tıp Fakültesi tarafından belirtildiği gibi böbrek taşı gelişimi riskini de azaltır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar